Regio ZOU
Regio Lekstroom

ANW | Huisartsenspoedposten


 

Huisartsenspoedposten overgedragen aan huisartsenorganisaties

De huisartsen in het werkgebied van UNICUM hebben in 2019 de keuze gemaakt om de organisatie van de ANW-zorg van Primair Huisartsenposten over te nemen en onder te brengen binnen de eigen regio-organisatie. Door ook de verantwoordelijkheid te nemen over de spoedeisende huisartsenzorg tijdens ANW-uren (niet-kantoortijden) ontstaat meer samenhang in de zorg.

Daardoor is het mogelijk om ook voor de acute zorg betere afspraken te maken met samenwerkingspartners in de eigen regio, zoals ziekenhuis, ambulance, GGZ, verpleeghuisinstellingen en gemeenten. De regionale huisartsenorganisaties - waaronder UNICUM - en Primair Huisartsenposten bereiden deze transitie in goede samenwerking voor. Daarbij staan continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de zorg voorop.

Per 1 juli 2020 heeft Primair Huisartsenposten de bestuurlijke verantwoordelijkheid over de huisartsenposten voor spoed overgedragen aan de regionale huisartsenorganisaties.

  • Huisartsenposten Zeist en Nieuwegein: worden onderdeel van UNICUM
  • Huisartsenpost Stad Utrecht: wordt onderdeel van de HUS
  • Huisartsenpost Leidsche Rijn: wordt onderdeel van ZorgNu
  • Huisartsenpost Blaricum: wordt onderdeel van de GHO-GO

Van, voor en door zorgprofessionals
Zorgprofessionals, waaronder huisartsen, triagisten en chauffeurs op beide posten zijn nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen van de overname. De vakcommissie ANW heeft verschillende werkgroepen opgericht die de directie van UNICUM adviseren. Sommige van deze werkgroepen blijven ook na 1 juli nog actief om mee te denken over ontwikkelingen en verbeteringen op de huisartsenspoedposten. 

Wat betekent dit voor inwoners?
De gevolgen voor mensen die tijdens ANW-uren een beroep doen op de huisartsenpost voor spoed zijn minimaal. De posten draaien op dezelfde locaties door, met dezelfde zorgprofessionals en werkprocessen. Mensen kunnen blijven rekenen op de kwaliteit van zorg en dienstverlening die zij gewend zijn te ontvangen op de spoedposten. Inwoners zijn via de gebruikelijke kanalen op de hoogte gebracht van veranderingen.

Heeft u vragen?
Neem dan per e-mail contact op met Priscilla de Roo, directeur UNICUM Huisartsenspoedzorg.